Doelstelling/informatie

Doel

De Stichting Tsjernobyl Kinderen Noordhorn stelt zich als doel:

 • Groepen kinderen die wonen in het radioactief besmet gebied in Wit-Rusland een verblijf in Nederland te geven.
 • Groep kinderen in aanraking te brengen met het evangelie van Jezus Christus.

Doelstelling

Het om de twee tot drie jaar uitnodigen van groep kinderen uit besmet gebied uit Wit-Rusland voor een periode van 7-8 weken.

Zeven weken omdat:

 • Het bloed weer helemaal vernieuwd wordt.
 • De weerstand een enorme oppepper krijgt.
 • De kinderen liefde en aandacht krijgen.
 • De kinderen een vakantie krijgen om nooit te vergeten.
 • De kinderen in contact komen met Levend Evangelie.

Doelgroep van het project

De kinderen uit de doelgroep worden geselecteerd aan de hand van een aantal criteria. Deze criteria zijn deels eisen van de Wit-Russische regering, deels richtlijnen die wij ons zelf in de loop der jaren gesteld hebben en deels richtlijnen van de Stich­ting Aist Polesia. Hieronder volgen de criteria:

 1. De kinderen komen uit dorpen of steden waar de radioactiviteit nog steeds verhoogd is.
 2. De kinderen hebben een officiële gezondheidsverklaring. Een zwakke gezondheid en slechte weerstand worden hier niet onder gerekend. De kinderen horen officieel ingeënt te zijn tegen polio, difterie, tetanus en kinkhoest (DKTP).
 3. Kinderen worden begeleid door één of twee leerkrachten, van wie zij morgens les krijgen en één tolk, Engels of Duits sprekend voor het contact tussen de Wit-Russische kinderen en de Nederlandse volwassenen (gastouders, artsen etc.). De leerkrachten zijn waarschijnlijk afkomstig van één van de scholen van de kinderen. Dit wordt bepaald door de plaatselijke overheid.
 4. De tolk komt meestal niet uit dezelfde omgeving als de kinderen, maar is een medewerker van Aist Polesia. Aist Polesia is door het ministerie verplicht om de groep kinderen door een bevoegde tolk te laten begeleiden. De tolk is de teamleider.
 5. De kinderen hebben de leeftijd tussen de 7 en de 11 jaar (groep 4/6 basisschool).
 6. De kinderen komen uit dezelfde klas of klassen van één of meerdere dorpen in dezelfde omgeving. Zo hebben zij steun aan elkaar in een vreemd land en toch vertrouwde personen in hun omgeving. (Slechts onder uitzonderlijke omstandigheden wordt van dit criterium afgeweken).
 7. De kinderen komen voor een periode van 6-8 weken. In deze weken krijgt hun bloed de tijd om zich te vernieuwen, de totale weerstand wordt vergroot. Voor de groeispurt is dit een oppepper die jaren lang te merken is!

 

Zie hieronder de folder die dit jaar is verspreid en informatie geeft over het project.

Folder Tsjernobyl Kinderen Noordhorn 2014